Informatie 4-1 R.I.

cropped-Plaquette-4-1-RI.jpgMet dank aan www.indie-1945-1950.nl, Jan Bleijenberg

Opgericht: 05-11-1946 te Assen

Onderdeel van: D-Divisie “Palmboom

Vertrek Indië: 30-07-1947 a/b “Volendam”

Aankomst Indië: 25-08-1947 te Palembang

Toegevoegd aan: T.T.C. Zuid-Sumatra

Ingedeeld bij: 5e Infanterie Brigade

Actiegebied(en): Palembang, Pendopo, Lahat, Praboemoelih,
| Benkoelen Tjoeroep, Tebing Tinggi

Commandant: Lt.Kol H.G.M. Bouwman 05-11-1946/07-02-1950

Gerepatrieerd: 07-02-1950 a/b “Pasteur”
24-02-1950 aankomst Amsterdam

Omgekomen: 21 man

Bijnaam: ’t “Fiere Eendje”

 

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting ’46.
Na aankomst te Palembang werd het ingewerkt door het KNIL en o.a. gelegerd te Moesi Pait, Peiboem, Melania en het vliegveld Telang Betoetoe.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, werd het bataljon ingezet bij de beveiliging van de stad. Een peloton werd ingedeeld bij een cie. van Inf.XI.KNIL voor de opmars naar Pankalan Balai (actie “Groningen”). Door hevige oliebranden langs de opmarsroute werd Pankalan Balai pas op 23 juli bezet.
Hierna werden nog twee pelotons ingezet voor acties naar Tebenan, Babat en Sekajoe. Na de bezetting van Pendopo door Inf.X.KNIL werden er ter beveiliging van de daar aanwezige olievelden twee pelotons van de D-cie gelegerd.

Vanaf eind augustus tot oktober werden ook de B, C en A-cie in de Pendopo sector gelegerd met o.a. posten te Radjah, Modong, Teloek Loeboek, Niroe, Poeroen, Airitam en Tebing Boelan. De D-cie verliet de olievelden en kreeg posten te Talang Akar, Djirak, en een detachement te Praboemoelih bij 3(7) RS. Een peloton van de B-cie werd van oktober tot februari 1948 uitgeleend aan 4-4 RI en gelegerd te Banten en Simang Mesir.
In april 1948 nam het bataljon Lahat over van 4(8) RS met o.a. posten te Soeghiwaras, Semendo, Terkoel en Soengei Laroe. In dit gebied bestond de taak van het bataljon vooral uit het patrouilleren langs de demarcatielijn (VP taak).
Tijdens de 2e politionele actie trok het bataljon (minus A-cie) op 29 december 1948 het regentschap Benkoelen binnen. Een groep bestaande uit een peloton van de A en C-cie en twee pelotons van de D-Cie, ondersteund door genie, artillerie en pantserwagens, trok via Tebing Tinggi en Loeboek Linggau op naar Tjoeroep. Na een zware tocht, vertraagd door de vele vernielingen, werd Tjoeroep na enkele dagen bereikt. De D-cie stootte direct door naar Kepahiang. De B-cie en een peloton C-cie trokken op 29 december op naar Pageralam dat op 31 december werd bezet. Na twee weken werd Pageralam overgedragen aan 4-4 RI. De B-cie werd gelegerd in Loeboek Linggau. De A-cie werd gelegerd in Tebing Tinggi.

Na de 2e politionele actie was het bataljon verspreid over een groot gebied rond Tebing Tinggi, Loeboek Linggau, Tjoeroep en Kepahiang dat tijdelijk door de lucht moest worden bevoorraad. Later werd het bataljon ook te Lebong en Benkoelen (op 1 mei 1949 van Inf.VI.KNIL overgenomen) gelegerd. Benkoelen dat volledig afgesneden was bleek een zware post. Maar nadat de aanvoerroute weer open was kon het gebied geheel worden gezuiverd.

 

Op 11 december werd het bataljonsvak overgedragen aan de TNI. Het bataljon vertrok naar Java en werd gelegerd te Tangerang in afwachting van de repatriëring.