Nieuw boek: “Kennemers, Watermannen en Rijstvogels”

Geachte lezer,

Graag maken wij (Gerrit (92) en Jan (52) Kuipers) u attent op de publicatie van ons boek “Kennemers, Watermannen en Rijstvogels”, die (in romanvorm) de belevenissen beschrijft van Gerrit Kuipers en z’n drie broers in Nederlandse-Indie in de Jaren 1946 t/m 1948. Zij waren alle vier oorlogsvrijwilligers.

We zijn natuurlijk bijzonder trots op dit boek (zie foto!) en denken dat het voor veel Indie-veteranen interessant is, omdat het het verhaal vertelt van meerdere bataljons (de bataljons waarin de vier broers dienden: 2-4RI (de Kennemers), 1-3RI (de Watermannen) en 4-8RI (de Glatiks of Rijstvogels), en zo een goed en redelijk volledig beeld geeft van wat zich in die jaren in de Oost heeft afgespeeld.

9200000032754677

Het boek heeft in onze gemeente al heel wat stof doen opwaaien, mede omdat het uitkwam tegelijkertijd met de opening van de expositie “Indiegangers uit de Gemeente Alkemade” van het historische genootschap Oud Alkemade, waarbij wij nauw betrokken waren.
(Uit deze kleine gemeente gingen meer dan 160 man naar Indonesie)

Deze expositie duurt tot eind januari 2015 (zie hieronder voor meer gegevens over de expositie).

Het boek verschijnt in luxe-editie: 468 bladzijden met meer dan 130 gerestaureerde historische foto’s op speciaal witglanzend papier. Het is bij Bol.com te bestellen, en kost Є 27,00 zonder verzendkosten: Klik hier om te bestellen

Met vriendelijke groeten,

Gerrit en Jan Kuipers

Stichting Oud – Alkemade opent op 7 september aan staande een tentoonstelling over de militairen die tussen 1945 en 1950, van uit de gemeente Alkemade, naar Nederlands – Indie zijn vertrokken.

Ons museum aam de Saskia van Uylenburglaan 22 in Oude Wetering is geopend op zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

De tentoonstelling is tot eind januari 2015 te bezoeken.

Gezocht

Een bericht van mevrouw Nitalessy die op zoek is naar een aantal stoottroepers (8 RS?) die te Palembang gestationeerd waren tussen 1947 en 1950. Reacties graag naar info@palmboom-divisie.nl
Graag zou ik willen weten of jullie nog
gegevens hebben van deze 3 personen :
1 Theo v.Theeuwen ( 1947-1950 ongeveer 23 jaar)
2 Tonny Hendriks ongeveer 20 jaar
3 Chris v.Dijk ongeveer 18 jaar
Alle 3 waren ze in Palembang gestationeerd
Theo was de hoogste in rang,
droeg altijd uniform, khaki kleur, spitse pet
en de twee anderen altijd in groen, militaire pet en baret.
In afwachting op uw antwoord,
alvast bedanktVr.Groet,
A.Nitalessy
 Op deze foto 5 jaar oud
Nitalessy

 

Tonny Hendriks (links) en Chris v.Dijk of Dijkstra (rechts)
opgenomen achter ons huis met onze lieve kokie in het midden en rechts tante Jo.
Tonny was veel later daarna (1956 ?) nog bij ons thuis aangekeerd in Sungei Gerong,
Na zijn Indie periode, werkte hij op een olietanker-schip.
 Nitalessy2
Ook Tonny Hendriks in Palembang tussen het groen……
Nitalessy3

Liefde in tijden van oorlog

Op 27 november 2013 is het boek “Liefde in tijden van oorlog” van Annegriet Wietsma en Stef Scagliola verschenen. Dit boek gaat over de Nederlandse militairen in Indië en hun verzwegen kinderen (oorlogsliefdekinderen). Ook is er in dit boek een foto van deze website opgenomen.

9200000010220544

Bestel hier online het boek: Liefde in tijden van oorlog

 

Tijdens de koloniale oorlog 1945 -1949 onderhielden tal van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië seksuele contacten met lokale vrouwen. Niet zelden werd hieruit een kind geboren. Liefde in tijden van oorlog is het eerste boek over dit uiterst gevoelige onderwerp.

Vanaf 1945 stuurde Nederland 120.000 militairen naar Nederlands-Indië. Na hun vergeefse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid keerden de manschappen vanaf 1949 terug naar huis. Daar trouwden de meeste van deze jonge mannen en stichtten een gezin. Velen verzwegen daarbij dat ze al vader waren: onze jongens hadden in Indonesië naar schatting duizenden zwangere vrouwen en half-Nederlandse kinderen bij hun moeders achtergelaten. Vanwege hun lichte huid liepen deze ‘bezetterskinderen’ in het nieuwe Indonesië de kans op vijandige reacties. Hoe kan het dat alle betrokkenen zoveel jaar lang hun lippen stijf op elkaar hebben gehouden? Aan de hand van uitvoerig historisch onderzoek en gesprekken met betrokkenen beschrijven Annegriet Wietsma en Stef Scagliola nu in Liefde in tijden van oorlog een aspect van de Nederlandse koloniale geschiedenis waarvoor alle partijen tot nu toe de ogen gesloten hielden: seksualiteit in het leger, verboden liefdes en ongewenste zwangerschappen, en de lange zoektochten van deze verzwegen kinderen naar hun onbekende Nederlandse vaders.

Annegriet Wietsma (UvA, pedagogiek) is filmmaker en schrijver. Stef Scagliola is militair-historicus. Samen met Jean Hellwig zijn zij initiatiefnemers van het crossmediale project Oorlogsliefdekind en de website www.oorlogsliefdekind.nl. Ook maakten zij in 2010 Tuan Papa, een documentaire over deze verzwegen kinderen van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië, die bij Andere Tijden werd uitgezonden.

De volgende foto van Evert-Jan (linksonder) is in het boek afgedrukt:

Palembang, december 1947 Palembang, december 1947

Berging L4J Piper club

L4J Piper Cub

De foto geeft het opladen weer van de resten van een L4J Pipercub van de op Sumatra gestationeerde 17 VARWA. Op de vleugel is het tot 1 januari 1948 in gebruik zijnde nationaliteitskenteken zichtbaar.
Twee ongevallen zijn bekend:
28 februari 1947 crash nabij Belawan. (hersteld)
23 september 1947 startongeval te Tandjoeng Balei. (afgeschreven)
Om welke gebeurtenis het gaat is mij helaas niet bekend.

 

 

 

zonder bijschrift 099-BorderMaker

 

geen datum (134)

 

geen datum (131)

Groepsfoto’s

Ziet u een bekende op deze foto’s? Aarzel dan niet en stuur een berichtje naar info@palmboom-divisie.nl .

1950 Welkom thuis